"СЕНСС" 24 Квітня, 2020 Коментарів немає

З липня 2019 року до квітня 2020 року Координатор проектів ОБСЄ в Україні допомагав впроваджувати Методичні рекомендації з оцінки  ризиків виникнення конфліктів в громадах, які зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту, що розроблені Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Методологія була апробована загалом у п’яти громадах, серед яких Соледарська міська об’єднана територіальна громада Донецької області, територіальна громада м. Лисичанська Луганської області та Новоолексіївська селищна громада, Каланчацька селищна об’єднана територіальна громада, громада м. Херсона Херсонської області.

У грудні 2019 року в якості експерта до реалізації проекту долучилась Виконавчий директор Центру безпекових досліджень “СЕНСС” Вікторія Вороніна. В рамках проекту Вікторією Вороніною було проведено аналітичну оцінку ризиків виникнення конфліктів в трьох громадах Херсонщини (Новоолексіївської, та Каланчакської ОТГ та міста Херсон) та розроблено рекомендації щодо врегулювання конфліктів та зниження напруження в громадах. Також  в рамках проекту Вікторія Вороніна провела тренінг для представників органів місцевого самоврядування трьох громад Херсонщини та Нацполіції Херсонської області та АР Крим з використання Методичних рекомендацій в їхній практичній діяльності. Учасники тренінгу отримали навички:

  • виявлення і аналізу ризиків виникнення конфліктів в громадах;
  • роботи з різними джерелами інформації для ідентифікації існуючих конфліктів в громадах та ризиків виникнення нових;
  • вирішення конфліктів та зменшення напруження в громадах;
  • організації співпраці на місцевому, регіональному та національному рівнях з метою запобігання та вирішення конфліктів.

З відгуками представників громад про проведену в рамках проекту роботу можна ознайомитись за посиланням.

Також під час проекту Виконавчий директор “СЕНСС” була долучена в якості експерта та фасилітатора до проведення низки діалогових заходів в громадах Херсонщини, що стосувались питань оптимізації діяльності комунальних установ, розробки стратегії розвитку міста Херсон

Проведена робота є частиною проекту «Діалог заради реформ і суспільного єднання в Україні», що реалізується Координатором проектів ОБСЄ в Україні за фінансової підтримки Уряду Болгарії, Міністерства міжнародних справ Канади, Урядів Литви, Ліхтенштейну, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії, Сполучених Штатів Америки, Японії.

Зі Звітом про результати імплементації «Методичних рекомендацій щодо оцінки ризиків виникнення конфліктів у громадах, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту» у громадах Донецької, Луганської, Херсонської областей можна ознайомитись за посиланням

Щоб дізнатися більше про використання інструментів оцінювання ризиків виникнення конфліктів у громадах, перегляньте підготовлену Виконавчим директором “СЕНСС” Вороніною Вікторією у співавторстві з медіаторами Пояснювальну записку до «Методичних рекомендацій щодо оцінки ризиків виникнення конфліктів у громадах, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту». Вона включає роз’яснення і рекомендації щодо використання “Методичних рекомендацій” та пропонує оптимізовану кількість індикаторів для здійснення регулярного моніторингу та аналізу ситуації в громадах.