"СЕНСС" 14 Червня, 2021 Коментарів немає

“Гадаю, що візит президента України до США не буде прогулянкою по Вашингтону. Він буде важким, розмови будуть складними. Будуть поставлені такі питання, які просто зобов’яжуть багато чого робити українську владу, й іншого вибору у влади не буде” – Вадим Черниш, Голова Керівної ради СЕНСС.

Чого очікувати від зустрічі Зеленського і Байдена і чи буде вона взагалі? Про це говорили у підсумковій програмі «Великі новини» на Телеканалі «Прямий» Вадим Черниш та Тарас Березовець.
Найцікавіше з розмови:

1. Виходячи з досвіду Байдена і геополітичних інтересів західних демократій, їхній інтерес – щоб люди жили в демократіях і було верховенство права. Думаю, що це буде превалювати над особистим. Хоча особисте теж буде зачіпати. Гадаю, що візит президента України до США не буде прогулянкою по Вашингтону. Він буде важким, розмови будуть складними. Будуть поставлені такі питання, які просто зобов’яжуть багато чого робити українську владу, й іншого вибору у влади не буде. Політики з таким досвідом як Байден здатні перетерпіти особисті випади. Але, коли треба, це буде “тактика удава”: він просто не може говорити й голосно не кричить, але може придавити. Гадаю, саме таку тактику буде застосовувати американська адміністрація до наших керманичів, аби вони виконували вже взяті Україною на себе зобов’язання бути демократичними, а не авторитарними

2. Багато того, що зараз відбувається в Україні не відповідає вимогам верховенства права в принципі. Політично мотивовані переслідування цілої низки людей та звільнення, порушення принципу незалежності під час управління незалежними інституціями, які мають бути елементом демократичної системи, фактична відсутність розподілу повноважень серед гілок влади. Це ж не демократичний принцип. Все це, звичайно, буде предметом серйозної розмови з президентом Зеленським. Думаю, треба готуватися до серйозної дискусії.

3. Для візиту президента Зеленського США від української влади теж багато чого залежить. Навряд чи з українською стороною будуть такі телефонні переговори як раніше, оскільки останні 2 роки йдуть витоки інформації і оприлюднюються записи телефонних розмов на рівні світових лідерів. Тому будуть обиратися такі формати і місця зустрічі, де можна їх безпечно контактувати. До того ж комунікація зараз йде більше на офіційному рівні: керівники оборонних відомств, закордонних справ тощо. Це говорить про рівень довіри і способи комунікації. Також не українська сторона буде визначати хто може бути присутнім на зустрічах, під час розмов, оскільки американська сторона запрошуватиме лише відповідних осіб.

4. Демократичні інститути України є нестійкими не лише через дії РФ, але і через дії української влади. Всі спецслужби США знають точно як працює система влади в Україні аж до місцевого рівня через моніторинг відкритих джерел, роботу з аналітиками, технічні можливості.

5. На зустрічі країн Великої сімки було зроблено важливу заяву щодо інфраструктури, в яку планують вкладати гроші на протидії Китаю. Тому нашій владі можливо вже час їхати домовлятися, щоб інфраструктурні проекти фінансували за прозорими схемами донори, а не витрачати гроші з фонду боротьби з COVID-19 на «Велике будівництво». Треба поновлювати співпрацю з «Ініціативою трьох морів, долучатись до її інфраструктурних та енергетичних проектів. Для всього є можливості, але Україні не дадуть доступу до цих грошей поки не буде прозорості тощо.

Запис розмови доступний за посиланням: https://youtu.be/0lon7QNF43w