"СЕНСС" 20 Квітня, 2018 Коментарів немає

Одна з найстаріших і найвідоміших радикальних націоналістичних угрупувань ЕТА має намір офіційно оголосити про свій саморозпуск уже в перші тижні травня цього року.
Про це повідомляє Інтернет ресурс www.eitb.eus/es.

Нагадаємо, що угрупування ЕТА (повна назва Euskadi Ta Askatasuna, що перекладається з баскської як «Країна басків та свобода») створене ще у 1959 році і своєю основною метою проголосило створення незалежної держави басків на територіях, які знаходяться частково в Іспанії та частково у Франції.

Досягнути своєї мети члени ЕТА завжди намагались військовими методами здійснюючі терористичні акти, здебільшого на території Іспанії, а підпільні склади зброї та тренувальні полігони для бойовиків знаходилися на території Франції. На початку існування ЕТА боролися проти режиму генерала Франко у чому отримувала підтримку і допомогу з боку КДБ СРСР.
За понад 40 років діяльності ЕТА вбили понад 800 людей.

З початку 2000-х років представники ЕТА декілька разів робили заяви про припинення бойових дій, хоча терористичні акти все одно здійснювалися. Проте під впливом успішних операцій поліції Франції, яка затримувала лідерів ЕТА, а також виявляла на своїй території склади зі зброєю, та з урахуванням певних успіхів у мирному переговорному процесі з Урядом Іспанії ЕТА у 2010 та 2011 декілька разів знову оголосила про повну відмову від бойових методів діяльності. З 2017 року ЕТА поступово почали повідомляти поліції Франції про таємні склади зброї.

У лютому 2018 року ЕТА поінформувало суспільство через газету Gara, я якій угрупування зазвичай публікувало свої заяви, про намір провести внутрішнє голосування її лідерів щодо доцільності саморозпуску.
І от нещодавно стало відомо, що угрупування ЕТА планує офіційно оголосити про остаточний саморозпуск  уже в перші тижні травня цього року.