"СЕНСС" 16 Вересня, 2024 Коментарів немає

3-5 вересня в Карпачі (Польща) відбувся черговий Економічний форум, який пройшов під гаслом «Час нових лідерів: формуємо майбутнє разом». Цього року Центр безпекових досліджень СЕНСС став інституційним партнером цього заходу. Спільно з командою форуму СЕНСС організував дискусію «Якими є сценарії щодо війни в Україні?».

Спікерами дискусії стали Марек Будзіш, старший науковий співробітник аналітичного центру Strategy&Future, експерт з питань росії та пострадянського Сходу (Польща), Олег Дунда, народний депутат України, член Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Майя Отарашвілі, директорка Євразійської програми Інституту зовнішньополітичних досліджень (FPRI) (США), та Деніел Райс, президент American University Kyiv, випускник American West Point, ветеран піхотних бойових дій США, який служив спеціальним радником генерала Залужного у 2022-23 рр. Модерувала дискусію Вікторія Вороніна, виконавчий директор СЕНСС.

 

Одним із питань, яке обговорювали учасники дискусії, стали можливі сценарії завершення російсько-української війни.

На думку Майї Отарашвілі, директорки Євразійської програми Інституту зовнішньополітичних досліджень, всі можливі сценарії закінчення війни суттєво залежать від того, як пройдуть цьогорічні вибори в США. «Я вважаю, що наступний рік буде дуже важливим і, можливо, вирішальним для війни в Україні. Але це буде залежати від того, кого буде обрано президентом США в листопаді», – зауважила спікерка. Також вона позитивно оцінює можливість потенційних мирних переговорів як інструменту завершення війни та висловила жаль стосовно того, що США, на її думку, не докладає належних зусиль у цьому напрямку. Натомість країни, які лояльно ставляться до росії, зокрема Китай, Бразилія та Туреччина, роблять для цього набагато більше. «Я вважаю, що дуже важливо, щоб війна була врегульована шляхом переговорів, і я думаю, що це має статися наступного року. Сподіваюся, що це станеться під керівництвом або спільним керівництвом адміністрації президентки Гарріс. Думаю, що буде недобре, якщо можливі майбутні переговори будуть вестися друзями путіна. Як ви думаєте, чи буде справедливий результат для України від таких переговорів?», – вважає спікерка.

Крім того, Майя Отарашвілі згадала один зі сценаріїв, про який часто говорять в Америці, і який виглядає так, що «Україні, можливо, доведеться поступитися деякими територіями. А деяким російським військовим, можливо, доведеться залишитися на українській території, але тоді Америці доведеться надати Україні залізобетонні гарантії безпеки, включаючи, але не обмежуючись членством в НАТО».

Народний детутат України, Олег Дунда, розмірковуючи про можливі сценарії завершення війни, підкреслив, що наразі мова йде не лише про війну в Україні: «Це війна, яка охопила інші країни, і світ не буде таким, як раніше, після того, як ця війна припиниться», – зазначив він.

На думку депутата, сценаріїв закінчення війни лише два. Перший – це якщо росія виграє війну. Це означатиме також, що України більше не існуватиме, а Європа припинить існувати в тому ж статусі, в якому вона існує зараз. «І це не тому, що буде вторгнення в Європу. Мова йде більше про появу нового гегемона, який може руйнувати все, що йому заманеться», – вважає Олег Дунда.

Другий сценарій – якщо Україна виграє війну. В такому випадку росія, на думку депутата, зазнає поразки, вона фактично розпадеться. Адже сила є головним підгрунтям для існування імперії, тому вона не може бути слабкою і продовжити існування у тому ж вигляді. Якщо ж переможе Україна, то тієї сильної росії вже не буде. Така ж ситуація була, напевно, з Радянським Союзом.

«Саме цей, другий сценарій, є найбільш сприятливим не тільки для України, а й для всієї Європи», – підкреслив депутат.

У Деніела Райса, колишнього радника генерала Залужного, своя думка щодо сценаріїв війни України з росією. Він вважає, що Україна веде війну на виснаження і має всі шанси її виграти, але за певних умов. «Чи може Україна виграти війну на виснаження? На 100%, я в це твердо вірю. Україна має волю до боротьби, а це найголовніше. У них є талановиті солдати, і тепер у них є системи озброєння – одні з найкращих на Заході можливості в артилерії, в бронетехніці, піхоті, бойових машинах. Чого Україна потребує більше, то це касетних боєприпасів. Зараз більша частина Східної Європи має цю зброю. Я пропоную, щоб вони передали якомога більше Україні. Якщо ми надамо Україні достатньо зброї номер один, яка вбиває росіян, а саме артилерії, і надамо найкращі боєприпаси – касетні боєприпаси, Україна може і виграє війну на виснаження», – вважає Даніел Райс.

Думка Марека Будзіша, старшого наукового співробітника аналітичного центру Strategy&Future, така, що сценарії завершення війни, перш за все, залежать від політики союзників України, і всі ці сценарії не виглядають оптимістичними.

«Жоден з цих сценаріїв сьогодні не є життєздатним. Йдеться не про рішучість українського народу. Йдеться лише про те, якою буде політика союзників України, без допомоги яких продовження опору не є неможливим, але набагато складнішим. Сполучені Штати взяли на себе зобов’язання підтримувати Україну і для них було б стратегічною поразкою відступити від цієї підтримки. Але США не має стратегії перемоги. І якщо їх політика не зміниться, то найбільш реалістичні сценарії – це або поразка в Україні, або контрольована поразка», – вважає експерт.

На його думку, якщо США не змінять свій підхід, то країни Центральної Європи будуть змушені розробити контрольований сценарій альтернатив, щоб закінчити цю війну. Він полягатиме в тому, щоб в рамках власних можливостей Україна була охоплена системою гарантій, але не з боку НАТО, тому що вони сьогодні виглядають нереальними, а двосторонніх, які також є надзвичайно складними.

Також, на думку експерта, основною стратегією бачення цієї війни для США є  лінія на продовження війни в Україні до тих пір, поки це буде необхідно для ослаблення росії. Ця стратегія означає, що Сполучені Штати будуть підтримувати нашу українську державу доти, доки вона буде здатна поглинути російські військові сили. А якщо ці можливості вичерпаються, то наступними країнами, які виконуватимуть таку роль, будуть країни Центральної Європи та Східного партнерства. Це сценарій, який не дає їй шансів на успіх у цьому зіткненні», – вважає експерт.