"СЕНСС" 1 Жовтня, 2024 Коментарів немає

Вадим Черниш, голова Керівної ради СЕНСС долучився в якості експерта до чергового випуску аналітичної платформи «Аналізуй», де спільно з ведучим Миколою Вереснем та іншим експертом обговорював тему можливих переговорів про мир та причини, через які Україні не дають далекобійну зброю.

Розпочинаючи розмову, журналіст Микола Вересень зазначив, що останнім часом серед так званої російської опозиції ведуться розмови про начебто активний переговорний процес між росією та Україною стосовно можливих умов досягнення миру. Причому з українського боку таких розмов немає. В контексті цього, що швидше виглядає як спецоперація, журналіст поцікавився, наскільки серйозно потрібно ставитися до таких розмов, оскільки, на його думку, ніяких підстав думати про мир на даний момент немає.

Ось що стосовно цього сказав Вадим Черниш: «Є різниця між прямими переговорами в класичному розумінні: приїхало дві делегації чи контактні групи і говорять між собою. Друга історія така, що є якісь посередники, причому часто самозвані, які самі виходять на контакт з однією зі сторін і пропонують свої посередницькі послуги. Далі вони йдуть до іншої сторони і кажуть: у мене є вихід на ту сторону, давайте говорити. Варто сказати, що росіяни дуже активно цим користуються: з 2015 року у нас було з десяток посередників. Але називати такі речі серйозними переговорами не можна. Хоча я переконаний, що між державами відбуваються контакти через серйозних посередників, але в інших питаннях. Наприклад, щодо звільнення полонених чи незаконно ув’язнених українців. Але головних переговорів про те, як досягти миру, я переконаний, що немає».

Також експерт зазначив, що можуть також відбуватися переговори про окремі аспекти, на кшталт «ви не стріляєте по об’єктам енергетики, а ми не стріляємо по мостах». На даний момент є кілька витоків від посередників про такі перемовини. Вадим Черниш також нагадав, що в кожному збройному конфлікті є певні обмеження. Наприклад, німці під час Другої світової війни не використовували отруйні гази. Також командири часто домовляються, як після бою можуть відразу забрати поранених та вбитих. «Такі переговори, я думаю, мають місце, хоча про їх зміст ми стовідсотково не дізнаємось», – підсумував експерт.

Інше питання, яке обговорили під час ефіру, чому захід не дає Україні далекобійної зброї. Одна з таких причин полягає в тому, що захід боїться провокацій, диверсій,  влаштованих російською розвідкою в Європі, і що це дуже псуватиме життя європейцям. Наскільки серйозною є така загроза для європейців? І якими можуть бути такі диверсії?

У відповідь на це питання Вадим Черниш відповів, що загроза завжди співставляється зі стійкістю до такої загрози.  А стійкість європейського континенту до російської диверсії вкрай низька. Чому так бояться російських диверсій європейці? «Тому що це можуть бути атаки на інфраструктуру. Тут варто згадати ті два кабелі в Балтійському морі, які розірвало ніби китайське судно. Але потім дослідили, що на цьому китайському судні була російська команда. Також в них є спеціальні сили, так зване «головне управління глибоководних досліджень», яке постійно створює загрозу для інфраструктури Швеції та Норвегії. Також помічені так звані судна біля берегів Іспанії та Портругалії, де йдуть кабелі, які зв’язують Америку з Європою. І останнє – це люди: Скрипаль, Літвіненко, вбивство льотчика, який перегнав Україні гелікоптер. Це розсилання різноманітних конвертів. Вони ставляться до цього серйозно, враховуючи слабкість контррозвідувальної і правоохоронної діяльності на території Європи», – розповів експерт.

Також Вадим Черниш додав, що аналіз американських розвідувальних органів говорить ще й про співставлення: яку шкоду можуть завдати ті ж самі ATACMS чи Storm Shadow. Можливо їх там така кількість, що вони суттєво не змінять ситуацію, а під ризик буде поставлена ситуація в Європі, що зможе призвести до зменшення підтримки України і збільшення бажання врегулювати цей конфлікт за рахунок України.

 

_____________________________________________________________

Джерело фото: ВВС