"СЕНСС" 3 Березня, 2021 Коментарів немає

2 березня Голова керівної ради CENSS Вадим Черниш став гостем програми Ехо України на т/к Прямий. Цікавими моментами із інтерв’ю стало наступне. 

“Для політичного врегулювання конфлікту має бути тиск, виважена санкційна політика, скоординовані дії, паралельні майданчики, союзи, в тому числі з воєнною і невоєнною складовою”

“Постійно ми чуємо заяви Євросоюзу про допомогу, але треба розділити їх на 2 частини: політична і гуманітарна,” – зазначив Вадим Черниш і додав: “От Євросоюз в основному може впливати і впливає не на політичні домовленості, тому що їх зараз немає, а на гуманітарну допомогу, яка є важливою – це пом’якшення страждань людей; Євросоюз, а точніше країни-члени через механізми ЄС – один із головних донорів, хто дає кошти на це”.
“Є такий підрозділ ЕСНО, так званий Департамент по гуманітарній допомозі, який дуже активно долучений до надання гуманітарної допомоги постраждалому населенню на Донбасі.
Тому от звідти – мости, КПВВ, протимінна діяльність тощо”. За його словами, це теж важливо, щоб пом’якшувати страждання цивільного населення, і звичайно, щоб не гинули і військові, і цивільні, але політичного врегулювання так не досягнеш. “Тому, мені здається, треба розділяти зусилля щодо зменшення страждання і зусилля, направлені на політичне врегулювання”, – додав він.
“А для політичного врегулювання конфлікту має бути тиск, виважена санкційна політика, скоординовані дії, паралельні майданчики, союзи, в тому числі з воєнною і невоєнною складовою. І тут, мені здається, послідовності у влади поки що немає: ми бачимо, на жаль, інколи непослідовні дії в політичній зорієнтованості на партнерів. А це дезорганізує партнерів, вони самі не можуть до кінця зрозуміти: сьогодні країна так заявляє, а потім інакше. Зараз риторика змінилася, і сподіваюся, що це етап, після якого будуть лише послідовні, виважені, правильні дії, про їх початок ми можемо зараз говорити”.
“Зараз є шанси, що міжнародна коаліція буде працювати злагоджено по політичному тиску на Росію, і зараз в нас є шанс пропонувати свої санкції”
Вадим Черниш розповів: “Перше, Євросоюз декларує підхід, заснований на цінностях. Він не може не зробити персональних санкцій до людей, які порушують цінності, що декларуються всередині політичних партій, представлених в Європарламенті. Це ж буде політика подвійних стандартів, що приведе навіть до політичної кризи всередині для тих політичних суб’єктів. Друге, зовнішньо – це політичний сигнал, не економічний. Тому що існують секторальні санкції, які передбачають економічний тиск, однак щодо засудження Навального санкції носять політичний характер”.
Також він нагадав, що в Росії навіть заборонено певним категоріям осіб без погодження виїжджати за межі Росії російським законодавством, тому що це перші особи силових органів.
“Що стосується оцінок розвідки США, чому там про причетність ФСБ вказано “з великою ймовірністю”, тому що розвідка – це не правоохоронний орган, він не має доводити вину в суді. Розвідка збирає дані і говорить про свої оцінки. Якщо визначено високий ступінь імовірності – це означає майже 95%. Цього достатньо для політичних дій, оскільки це ж не судовий процес,” – зауважив він.
“Чому це розвідувальне співтовариство? Тому що кілька різних органів в США (а їх там 17) збирають по своїх напрямках інформацію, аналізують і дають звіт свій або оцінки. Наприклад, такі оцінки були зроблені по Саудівські Аравії і опубліковані для реалізації політичних заходів. Підхід нового президента США та його адміністрації є ціннісний, він показує: порушуєте права людини – от вам санкції. І більш того, він говорить, що ми будемо з союзниками діяти синхронно, тому вони синхронізували санкції із Євросоюзом майже в один день. Це говорить про те, що зараз є шанси, що міжнародна коаліція буде працювати злагоджено по політичному тиску на Росію, і зараз в нас є шанс пропонувати – не чекати на кого введуть санкції, а пропонувати свої санкції, більш узгоджені з усіма союзниками і більш потужні, не лише політичні. Тому мені здається, це сигнал до нашої влади, що беріть зараз списки, свої підходи демонструйте, як ви плануєте використовувати такий важіль впливу за рахунок наших партнерів і нас – синхронно, для того щоб добитися постійного тиску на Росію для досягнення політичного рішення нашого з нею конфлікту”.

“Протести на захист Стерненка – це ознака того, що в суспільстві є розколи і невдоволення через загальну політику щодо справедливості, не лише в судовій системі, в системі правоохоронних органів”

Голова керівної ради CENSS зазначив, що якщо запит на справедливість не буде задоволений цивілізаційним (судовим) шляхом, він може бути задоволений в протестний спосіб: “Я вам нагадаю, що перед Революцією гідності була справа Павліченків, ви пам’ятаєте: марші, мітинги, вимоги”.

“Парламент вимушений був політично коригувати судові рішення, було якраз політичне рішення щодо звільнення тих людей, за яких мітингували по всій Україні. Це і є ознакою того, що, якщо не спрацьовує “цивілізаційна модель”, то спрацьовують політичні рішення або вулиця, або одночасно і вулиця, і політичні рішення. І це не є добре, тому що в демократичній державі дійсно має спрацювати суд”.
Вадим Черниш додав: “Сьогодні спостерігаються дві ознаки: зростаюче невдоволення відсутністю справедливості і характеристика того, що напруження в суспільстві зростає і з цим не можна гратися. Не можна ховатися і робити стіну із мовчання або не забезпечувати належної комунікації. Це неналежна комунікація, на мою думку”.
Джерело фото: BBC Україна