"СЕНСС" 2 Квітня, 2020 Коментарів немає

В той час як вчені намагаються розробити вакцини проти коронавірусу та зрозуміти як його подолати, російські ЗМІ та фабрики ботів проводять цілеспрямовану кампанію, намагаючись переконати світ: коронавірус спеціально створили американські вчені. «Мовляв, це один з видів зброї, розроблений НАТО. Усі фейкові новини будуються за одним шаблоном: вірус – розробка американських учених, спрямований на лідерство США у світі. Насправді, ж в них «зашиваються» меседжі, спрямовані на дестабілізацію ситуації в США та ЄС, а Україні вже не перший рік намагаються “прив’язати” статус «failed state» (держави, що не відбулась)»,  зазначає Вадим Черниш, голова Керівної ради Центру безпекових досліджень СЕНСС.

Один з підрозділів Європейської Служби зовнішньополітичної діяльності (EEAS) підготував звіт, в якому йдеться: з 22 січня у ЄС виявлено понад 150 прикладів дезінформації щодо COVID-19. Експерти EEAS пов’язують поширення фейків з роботою російський ботів, які цілеспрямовано публікують фейкові новини на багатьох європейських мовах. Завдання таких повідомлень – поглибити кризу у сфері охорони здоров’я західних країн та підірвати довіру до національних систем охорони здоров’я, що ускладнить боротьбу з вірусом.

Серед  прикладів поширення дезінформації, які були проаналізовані експертами Центру, є  опублікований низкою російських ЗМІ коментар нібито військового експерта і колишнього члена комісії з біологічної зброї ООН про те, що коронавірус вражає за етнічним принципом представників азіатських народів і це є біологічною зброєю США нового покоління. На підтвердження розробки такої зброї наводиться нібито згадка про це у неідентифікованій доповіді ЦРУ. Саме цим пояснюється велика кількість людей, у яких підтверджено коронавірусну інфекцію в Китаї.

Прикладом розповсюдження фейкових новин про ситуацію з COVID-19 в Європі, є інтерв’ю відставного офіцера (не діючого, але вдягненого для підвищення рівня довіри у військову форму), під назвою “Полковник ГРУ: що приховують за пандемією?” На відео, завантаженому в Youtube,  він стверджує, що ситуація з коронавірусом є спецоперацією США: Китай і Європа – два геоекономічних супротивника США, яких США прагне ліквідувати, саме тому на цих територіях було поширено вірус. Варто зазначити, що вказане відео на Youtube зібрало майже 8 млн переглядів.

За словами Вадима Черниша, подібні кампанії з дезінформації з боку Росії є калькою з аналогічних радянських кампаній. Ті самі методи і тези активно використовувались КДБ СРСР на початку 80-років у період поширення захворювання на СНІД. Зі спливом майже 40 років, в ситуації з поширенням дезінформації про коронавірус COVID-19, змінились переважно лише технічні можливості.

Так,  в середині 1980-х років КДБ СРСР в рамках кампанії з дезінформації щодо СНІДу за сприяння Агентства друку «Новости» СРСР (з вересня 1991 РІА «Новости», на його базі в 2013 році створено МІА «Россия сегодня», частиною якого є всім відоме Russia Today) та розвідслужб країн радянського блоку намагався поширити тезу про те, що ВІЛ-СНІД був створений за допомогою генної інженерії.

У липні 2019 року дослідники американського The Wilson Center опублікували три секретні документи – телеграми радянського КДБ до Болгарської служби зовнішньої розвідки. Розсекречені матеріали з архіву Болгарської служби безпеки часів комуністичного періоду викривають інформаційну кампанію, організовану КДБ під час поширення СНІДУ.

Тоді у рамках цієї кампанії у світі активно поширювалась сформована КДБ СРСР теза про те, що вірус імунодефіциту створили з допомогою генної інженерії за завданням Пентагону в рамках випробувань біологічної зброї. Радянська пропаганда навіть точне місце створення вірусу називала – Медичний науково-дослідний інститут інфекційних хвороб армії США (USAMRIID) у штаті Меріленд. 

В одному з розсекречених документів російські спецслужби звертаються до болгарських колег з проханням допомогти створити закордоном «выгодное нам мнение о том, что это заболевание – результат вышедших из-под контроля секретных экспериментов спецслужб США и Пентагона с новым видом биологического оружия».

Для формування таких поглядів предствники КДБ пропонують використати можливості в партійних, парламентських, суспільно-політичних, журналістських колах західних країн. І навіть наводять в документі чіткі тези що  і як комунікувати. Серед цікавого:

  1. СНІД вперше з’явився у Нью-Йорку в кінці 70-х років;
  2. Захворювання – результат чергового експерименту Пентагону з новим видом біологічної зброї;
  3. СНІД має інкубаційний період від 1 до 5 років;
  4. У 80-х роках в США було 3 млн хворих на СНІД;
  5. СНІД розповсюдився за межі США через країни-імпортери донорської крові з США;
  6. СНІД може передаватись через сльози;
  7. В друкованих виданнях Індії наводились факти, що свідчать про причетність США і Пентагона до появи і швидкого розповсюдження СНІД.
  8. Пентагон не поспішає ділитись методами лікування і ліками від СНІД з лікарнями для цивільного населення, оскільки на хворих на СНІД в цих лікарнях вивчаються результати зараження

До речі, щоб потрібні тези виглядали більш переконливо, наводились навіть спеціально виконані наукові дослідження східнонімецьких учених. Автори таких досліджень стверджували, що СНІД виник у США, а не у Африці.

Сьогодні цікавою для нас також є інформація про те, як відповідний підрозділ КДБ СРСР оцінював хід кампанії:

«Комплекс мероприятий осуществлялся с 1985 года совместно с немецкими и, отчасти, чешскими коллегами. На начальном этапе решалась задача продвижения в средства массовой информации версии об искусственном происхождении вируса СПИД и причастности к этому Пентагона в лице военно-биологической лаборатории в Форт-Детрике. В результате совместных усилий удалось достаточно широко распространить указанную версию. Независимо от нас, она была подхвачена рядом крупных буржуазных газет […], которые придали ей дополнительную правдоподобность и авторитет. […] В настоящее время нами решаются задачи перевода мероприятия в более практическую плоскость, и в частности, получения конкретных политических результатов от использования “лабораторной версии” в активных мероприятиях по другим проблемам. Так, предпринимаются усилия активизировать антибазовые настроения в странах, где размещены американские военные контингенты, используя лозунги о том, что солдаты США являются наиболее опасными разносчиками вируса.»