"СЕНСС" 18 Лютого, 2021 Коментарів немає
“Україна повинна наполягати на нових санкціях проти Російської Федерації”, – про це в ефірі “Прямого” заявив міністр тимчасово окупованих територій (2016-2019) Вадим Черниш.

“Я думаю, ми чуємо реальну какофонію. Просто багато різних голосів і версій, і підходів. І одна з них озвучується паном Кравчуком. Зазвичай, в принципі, це може говорити про дві речі: або взагалі про дезорганізацію і нескоординованість дій, або про прощупування загальної думки від політичних сил і від населення”, – розповів Черниш.
Черниш зазначив, що може розпочатись новий етап відносин України та Росії, але інші дії поки що про це не говорять. “Тобто немає санкцій потужних, немає контактів поза Нормандським форматом. Інші дії поки що не вчинялися: ні дипломатичний тиск, ні санкційні підходи. Санкції не означають, що Україна лише має їх… Мають бути узгоджені, запропоновані від нас санкції, а не дубляж санкцій, які накладають наші партнери. Санкційний тиск повинен підсилюватися весь час, а не давати можливість їм два роки адаптуватися.
Україна не вводить санкції, Україна не наполягає на санкціях, Україна не відбирає больові точки, які вона пропонує. І тому до санкцій починають пристосовуватися, як до коронавірусу, як до інших викликів. Тому я думаю, що це недолік нашої діяльності як держави зараз. Щобільше, санкції є різні. Санкції, пов’язані з “Північним потоком”, вони не через Україну. Вони ширшого підходу – щодо інших безпекових викликів і для Польщі, і для інших країни, а не лише для України. А от санкції щодо українського, як вони називають, питання або ситуації в Україні, окупації української сторони, – вони насправді не підсилювалися”, – резюмував він.
Також Вадим Черниш зазначив, що “дезінтегрційні зусилля Росії – це і є її стратегія”.
“Євросоюз – це інтеграційний проект. Якщо Росія не буде спілкуватися з Євросоюзом, буде спілкуватися з його країнами-членами, розглядаючи ЄС саме як наддержавне утворення, а не як єдину суверенну державу. В цьому будуть полягати дезінтеграційні зусилля Росії. Це і є стратегією Росії, про це навіть було публічно заявлено: “Євросоюз – це “надутровення”, ми з ним не будемо спілкуватися, а з окремими країнами – будемо”. І Росія буде продовжувати так діяти. І в принципі, це може бути успішною тактикою для РФ.”