"СЕНСС" 26 Липня, 2020 Коментарів немає

Центр безпекових досліджень «СЕНСС» продовжує моніторинг ситуації з незаконним обігом та використанням зброї в Україні. 

В цьому матеріалі ми публікуємо результати нашого дослідження, які стосуються окремих тенденцій, що спостерігались у вказаній сфері у січні – червні 2020 року, зважаючи на їх актуальність та очікуваний вплив на стан сфери незаконного обігу та використання зброї у майбутніх періодах.

Карантинні обмеження у березні-червні 2020 року, спричинені COVID-19, не вплинули на загальну кількість випадків незаконного використання та обігу зброї, втім у цьому періоді з’явились нові тенденції та ризики для безпеки населення.

16 липня про проблему незаконного обігу зброї та боєприпасів в Україні офіційно заявили у Генеральній прокуратурі та МВС під час спільної наради усіх правоохоронних органів, присвяченій саме питанню обігу зброї. За результатами наради було вирішено, зокрема, створити міжвідомчу робочу групу з протидії кримінальним правопорушенням проти громадського порядку та безпеки, що вчинені з використанням зброї, визначити пріоритетні напрямки роботи в сфері незаконного обігу зброї, питань виявлення каналів поставок в злочинне середовище, перш за все із зони ООС.

Загальні дані

За офіційними даними Офісу Генерального Прокурора у січні-червні 2020 року обліковано 3519 кримінальних  проваджень, порушених  за статтею 263 Кримінального кодексу України, що передбачає відповідальність за носіння, зберігання, придбання чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин/пристроїв без передбаченого законом дозволу. Ще 331 кримінальне правопорушення було кваліфіковано як теракт, а у 296 випадках самостійне кримінальне правопорушення супроводжувалось ще й використанням зброї та боєприпасів.

Експерти «СЕНСС» проаналізували випадки обігу та використання нелегальної зброї, боєприпасів та вибухівки в різних регіонах України протягом січня-червня 2020 року, про які було повідомлено у відкритих джерелах. Так, за січень-червень всього було виявлено 841 повідомлення (подію)*, пов’язане з незаконним використанням, зберіганням та збутом зброї. Аналіз цієї кількості повідомлень дає можливість надати загальну характеристику ситуації щодо незаконого обігу та використання зброї в Україні, а також визначити деякі тенденції, що є небезпечними для суспільства і держави.

За результатами дослідження найчастіше зафіксовано випадки незаконного зберігання (422 випадків) та використання зброї (217 випадків).  Випадки викрадення, виготовлення і збуту зброї були також непоодинокі (66).

Для прикладу, у червні правоохоронці затримали особу під час закупки двох бойових пістолетів ТТ. Попередньо встановлено, що вказаний громадянин спонукав військовослужбовця військової частини здійснити викрадення цих пістолетів та передати йому за грошову винагороду.

Загалом усі співвідношення подій, пов’язаних зі зброєю виглядають таким чином:

Якщо проаналізувати місця, де найчастіше виявляли незаконну зброю, то на першому місці житло та публічні місця, рідше – у автомобілях.

Згідно з результатами нашого дослідження, найбільше випадків незаконного обігу та використання зброї у Дніпропетровській та Київській області, місті Києві, Херсонській та Донецькій області.

Злочинці та жертви

За висновком експертів Центру на основі аналізу 841 повідомлення найчастіше постраждалими від використання зброї стають сусіди та знайомі осіб, що мають зброю, а також випадкові перехожі та члени родини. З проаналізованих у січні – червні випадках 126 людей отримали поранення і 54 померли від незаконного використання зброї

Фіксуються також випадки застосування зброї та вибухових речовин до осіб у зв’язку з їхньою професійною діяльністю.

Так, 18 червня міському голові Конотопа (Сумська область)  Артему Семеніхіну невідомі підклали кілька гранат у авто.

19 червня у Дніпрі під час затримання підозрюваного у розбійному нападі загинув 26-річний поліцейський. Зловмисник здійснив декілька пострілів з пістолета Макарова в бік оперуповноваженого Шевченківського відділення поліції.

 

Аналіз інформації з публічних повідомлень стосовно фігурантів, що використовують чи зберігають зброю, показав, що найчастіше – це особи, які є сусідами чи знайомими по відношенню до тих, до кого застосовується зброя, водії, молодь, родичі та іноземці. Майже у 10% усіх зафіксованих випадків вилучали зброю у осіб в стані алкогольного сп’яніння. При цьому використовується як зареєстрована зброя, так і незареєстрована або заборонена для володіння громадянами. Варто зауважити, що 17% злочинів зі зброєю скоюється  групами осіб ( в тому числі злочинними організаціями), а у 10% випадків зазначається про наявність попередньої судимості у осіб, що використовують чи зберігають зброю. 

У селищі Димер між пішоходом та водієм стався конфлікт, через те, що на думку пішохода водій неправильно припаркував автомобіль. Чоловік почав бити по транспортному засобу. В свою чергу, водій вийшов з салону та здійснив постріл з гумового пістолету в бік пішохода.

5 червня у Харкові невідомі обстріляли тролейбус з пасажирами. Куля потрапила у скло задніх дверей. Попередньо встановили, що вогонь відкрили з пневматичної гвинтівки.

У Полтаві у дворі багатоповерхівки мешканець однієї із квартир здійснив постріли з пістолета та погрожував зброєю місцевим жителям, які прогулювалися з дітьми. Унаслідок гучних пострілів двоє малолітніх дітей отримали слухові та психологічні травми.

16 червня у Львівській області поліцейські затримали зловмисника, який стріляв біля кафе. Поліцейські встановили, що стріляв 50-річний мешканець селища Івано-Франкове  у стані алкогольного сп’яніння.

За замах на вбивство 16-річного хлопця поліція затримала жителя Дніпропетровщини. Злочин стався 2 червня. Як попередньо встановили поліцейські, 47-річний місцевий житель у стані алкогольного сп’яніння вистрелив з власної зареєстрованої рушниці у бік кущів. Внаслідок цього було поранено хлопця, який займався спортом на березі річки.

19 червня правоохоронці м.Києва затримали жінку з  ознаками алкогольного сп’яніння, яка стріляла у повітря. При огляді особистих речей у рюкзаку правопорушниці поліцейські виявили пристрій для відстрілу гумовими кулями «Форд-12» та набої до нього.

 

Перероблена зброя

Під час карантину почастішали випадки використання переробленої зброї. Загалом зафіксовано 60 повідомлень про використання переробленої зброї або викрито місць, де здійснюється переробка. Найбільше – у квітні та травні. За офіційними даними Офісу Генерального Прокурора у січні-червні 2020 року обліковано 92 кримінальних правопорушення щодо незаконного виготовлення, переробки чи ремонту вогнепальної зброї або фальсифікації, незаконного видалення чи зміна її маркування, або незаконного виготовлення бойових припасів, вибухових речовин чи вибухових пристроїв (ст.263-1 Кримінального кодексу України).

Загалом тенденція переробки зброї зберігається вже тривалий час в Україні. Так, дані моніторингу підтверджують, що травматична зброя переробляється в летальну, а сигнальна (з походженням здебільшого з Туреччини) в травматичну та летальну.

6 червня у Києві затримали чоловіка з пістолетом, який за результатами балістичної експертизи, виявився пістолетом турецького виробництва з ознаками переробки та 8 патронів, які належать до боєприпасів.

Під Броварами стався конфлікт місцевих мешканців та  місцевого депутата через прохід до водойми. Під час інциденту батько дитини, що поскаржилась на сусіда, здійснив постріли у його бік. Потерпілим виявився депутат Броварської районної ради. У особи, яка стріляла, на місці події працівники поліції вилучили газову зброю, перероблену на травматичну.

18 червня на  Дніпропетровщині  з орендованого гаражу 26-річного чоловіка поліцейські вилучили наркотичні речовини та два пістолети з ознаками переробки.

Непересічною  подією стала масова бійка іноземних громадян із застосуванням зброї  у центрі  столиці – на Бесарабській площі. Одна жінка – випадковий свідок – внаслідок пострілу отримала поранення ноги. При цьому зазначалось, що на місці події вилучили лише стартовий пістолет.

Іноземці зі зброєю

Випадки застосування чи зберігання в Україні іноземцями непоодинокі. Особливо небезпечною ця тенденція стала у червні порівняно з іншими місяцями. Загалом з усіх повідомлених випадків щодо використання  або зберігання зброї у червні – 8 % – це іноземці. Серед постраждалих від використання зброї осіб – 3 іноземців. В той же час серед осіб, що її застосовували – 24 особи є іноземними громадянами.

30 червня київські поліцейські під час спецоперації затримали банду іноземних громадян за розбійні напади на приватні будинки. Останній злочин вони скоїли у Києво-Святошинському районі, де напали на будинок жінки-підприємця: погрожуючи зброєю, зв’язали її та заволоділи грошима і коштовностями.
 У Чернівецькій області затримали чоловіка, який під час пограбування приватного будинку при спробі втечі поранив двох правоохоронців. Злочинцем виявився 36-річний громадянин іншої країни, який у 2010 році був засуджений до 11-ти років позбавлення волі за скоєння тяжких злочинів на території Одеської  області, у тому числі і розбійного нападу.

У Запоріжжі було затримано членів етнічного злочинного угрупування, які намагалися «вирішити» конфлікт пострілами. Двох з учасників злочинного угрупування затримано за хуліганство.

Зброя та наркотики

Зброя продовжує «супроводжувати» наркоторгівлю. У червні стартували рейди правоохоронців з виявлення нових «нарковрожаїв». Під час обшуків часто разом з наркотиками вилучали зброю та боєприпаси. У червні повідомлялось про 41 такий випадок, а всього за 6 місяців 2020 року – 126 повідомлень, що складає 15% від усіх зафіксованих під час моніторингу випадків незаконного обігу та використання зброї.

5 червня поліцейські вилучили у мешканця Кривого Рогу (Дніпропетровська область) зброю та наркотики. Під час санкціонованого судом обшуку правоохоронці виявили 2 пістолети, 500грамів марихуани та 400мл прекурсорів. Заборонені предмети та речовини 31-річний чоловік зберігав у власному гаражі, розташованому на території гаражного кооперативу.

 У Миколаївській області поліція затримали озброєних наркоторговців – чоловіка та жінку, 32-х і 57-ми років. У них вилучили наркотичні засоби, зброю, зокрема вогнепальну, набої різного калібру та гроші.

5 червня на Волині поліцейські затримали наркоторговця з десятками готових закладок, зброєю та грошима від продажу психотропних речовин.

На Дніпропетровщині 14 червня у чоловіка вилучили різні види наркотичних та психотропних речовин. Також чоловік зберігав саморобний вибуховий пристрій у пластиковому кейсі, до складу якого входили граната РГД-5, півтора кілограми пластиду, три електродетонатори та металеві болти. Крім цього, у будинку поліцейські виявили затвор до гвинтівки Мосіна, пів кілограми пороху та майже 200 патронів.

 На Закарпатті поліція припинила незаконну діяльність чергового наркозлочинця, поліцейські вилучили 94 боєприпаси, гвинтівку «Magnum» та арбалет. Дозвільних документів на зберігання зброї у чоловіка не було.

Типи і кількість зброї

Експерти СЕНСС зауважують, що гранати досі лишаються одним з найбільш поширених видів зброї. За півроку було вилучено 597 одиниць (за даними Офісу Генерального Прокурора – 528 одиниць), в тому числі у червні  – 183. На другому за поширеністю пістолети та револьвери – їх 420, далі – гранатометні постріли – 323 одиниці, запалів до гранат вилучено у кількості 211 одиниць, тротилових шашок та детонаторів – 164 одиниці. Також за даними Офісу Генерального Прокурора за перше півріччя 2020 року вилучено 576 кг вибухових речовин.


Дані моніторингу вкотре підтверджують, що важливою ознакою, що характеризує ситуацію з незаконним обігом та поширенням зброї є зберігання населенням України вдома частин боєприпасів, запалів і підривників гранат та мін, корпусів гранат, тротилових шашок. Виготовлення бойових припасів чи вибухових пристроїв залишається характерним явищем для України з декількох підстав. Одна з них є наслідком збройного конфлікту, під час якого військові, інші учасники АТО/ООС отримали навички користування зброєю, її переробки або виробництва саморобної зброї та вибухових пристроїв. 

Військова контррозвідка Служби безпеки України попередила серію терактів на території військово-медичного госпіталю у Сєвєродонецьку і залізничної станції Рубіжне. За даними слідства, терористичні акти намагався вчинити колишній український військовий. Для цього він взяв 3 протипіхотні міни осколкової дії направленого ураження МОН-50 і протитанкову міну фугасної дії, спорядивши їх засобами дистанційного керування. Співробітники СБУ затримали терориста під час закладення вибухових пристроїв на об’єктах.

За посягання на життя поліцейських у Нікополі затримали місцевого мешканця. 33-річний зловмисник перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння погрожував підірвати гранату Ф-1.

У Лозівському районі Харківської області  45-річний чоловік підірвав себе гранатою Ф-1.

На Сумщині до поліції зателефонувала місцева жінка з повідомленням про те, що в результаті вибуху гранати загинув її 62-річний чоловік. Правоохоронці встановили, що чоловік, вийшовши з хати на подвір’я, ймовірно сам підірвав гранату. За інформацією, розміщеною на сайті відомства серед причин такого вчинку слідство розглядає самогубство. Що стосується гранати, то її чоловік, скоріш за все, зберігав кілька років – відтоді як привіз з АТО, де проходив військову службу в якості добровольця у Національної гвардії

Також у вказаному періоді за результатами аналізу публічних повідомлень було підраховано, що правоохоронцями вилучено не менше 81200 набоїв. Незмінною за час моніторингу залишається тенденція вилучення з незаконного обігу гранатометів (63) та кулеметів (32), такі види зброї знаходять як у приватних помешканнях, так і у схронах. При цьому за даними Офісу Генерального Прокурора за цей самий період було вилучено лише 38 гранатометів та реактивних систем.

На Одещині правоохоронці вилучили арсенал зброї та боєприпасів. Сховище з вибуховою зброєю та боєприпасами виявили у покинутій будівлі на території колишньої військової частини в Лиманському районі. Серед вилученого – реактивний протитанковий гранатомет та дві протитанкові гранати, димові гранати, уніфікований запал ручної гранати, корпус від РГД-5, три тротилові шашки, два електродетонатори, освітлювальна міна, декілька магазинів до автомата Калашникова та більше тисячі набоїв.

У м. Вишневому (Київська область) один з компанії чоловіків здійснив кілька пострілів з травматичної зброї у бік іншої компанії людей, після чого втік зі зброєю з місця події. Працівники поліції затримали злочинця, у його помешканні виявили та вилучили колекцію різноманітної зброї, серед якої пістолет-кулемет Шпагіна та пристрій для відстрілу гумовими кулями.

Нагадаємо, що у квітні 2020 року Центр безпекових досліджень “СЕНСС” публікував результати квартального моніторингу щодо злочинів зі зброєю в період карантину та активізації організованих груп

 

*Дослідження проведене шляхом аналізу інформації, отриманої в результаті спеціальної обробки відомостей отриманих із відкритих джерел (офіційних веб-сайтів органів державної та місцевої влади, підрозділів правоохоронних органів центрального та регіонального рівнів; їхніх профілів у соціальних мережах (twitter, facebook); українських електронних ЗМІ),  державної статистичної звітності, єдиного державного реєстру судових рішень, даних соціологічних досліджень