"СЕНСС" 21 Квітня, 2021 Коментарів немає
Топ-тема сьогодні – щорічне звернення (послання) президента РФ до Федеральних зборів. Як можна сприймати та інтерпретувати деякі тези В.Путіна розповів Вадим Черниш в ефірі

т/к Київ.

Зокрема Голова керівної ради CENSS підкреслив:
1. “З року в рік в посланні президента звучить головна проблема Росії – демографія. Коли Путін говорив про демографію – це зв’язок із українцями, яким видають російські паспорти. Видачею паспортів, переманюванням людей до Росії, особливо працездатного віку, залучення їх і інтеграція до «русского мира» – це є вирішенням демографічної проблеми РФ за рахунок України та українців”.
2. “В промові Путін кілька разів згадував Крим, особливо розповідаючи про внутрішній туризм. Я хочу нагадати, що на підтримку внутрішнього туризму в Крим влада з бюджету надавала компенсацію авіаквитків для росіян, які їздили відпочивати в Крим, також спрощувались механізми отримання фінансування для розвитку інфраструктури внутрішнього туризму. Під час відеодемонстрації на екрані було зображено карту лише з 4 місцями з усієї Росії і серед них був Крим, окремо президент РФ згадав Севастополь. Це говорить про те, що працюють санкції, що в Крим ніхто не їздить, що треба додатково фінансувати цей напрямок і готуватись до «туристичної ізоляції», бо росіяни вже не можуть вільно їздити закордон як раніше”.
3. “Санкції працюють і РФ показує роздратованість санкціями, які встановили союзники і партнери України. Цей сигнал проходив «червоною лінією» по всьому виступу. Для реагування на наслідки санкцій він пропонує і нарощувати експортний потенціал, і розвивати бізнес”.
4. “Президент РФ традиційно перерахував військову могутність своєї країни. Зокрема вказав, що ядерна тріада Росії: літаки, ракети, підводні човни – оновлена на 88%. Тобто він фактично погрожує всьому світу, що у нього сучасне озброєння для стримування дій проти Росії. Але він підкреслив, що у випадку тиску на РФ відповідь буде асиметрична, жорстка і миттєва. Асиметричність в теорії стримування означає відповідь: не в тому місці, не в тій сфері або з силою, більшою ніж можливий завданий вплив. В цьому контексті можна згадати, коли російські бойові підводні батискафи, які Путін рекламував в своєму позаминулому посланні, підходили до підводних кабелів, по яким передається інтернет-трафік з Західної Європи до США, і лякали тим, що вони можуть мати доступ до цих кабелів. І як деякі експерти непублічно зазначають «а що буде, якщо Росію відключать від SWIFT…», а ви подумайте, що буде, якщо пів світу відключать від інтернету”.
5. “Володимир Путін також наголосив, що світу без Росії не обійтись, особливо в окремих географічних зонах: Сирія, Лівія, Карабах. Він дав сигнал не лише Україні, але й всьому світу, що є межа у відносинах з РФ, яку не варто перетинати і це буде стримуванням дій європейських партнерів”.
6. “Зараз в світі йде боротьба за те, щоб не було кліматичних змін. США і ЄС прийняли рішення, що ті країни, які не будуть дотримуватись екологічних вимог, під час експорту своєї продукції будуть обкладатись екологічними податками. Через це в перспективі може бути обмежений рух російських товарів до європейських країн. Тобто відповідь Заходу на дії РФ може бути не лише жорстка як санкції, але і у вигляді таких економічних обмежень”.
7. “Путін наголосив на важливості виробництва алюмінію в РФ. Варто нагадати, що в Україні працює Миколаївський глиноземний завод, який також входить до алюмінієвої галузі і пов’язаний з цим сектором РФ, і він не санкціонується у повному обсязі з боку США, тому що в світі існує велика потреба в алюмінії. Розуміючи це, президент РФ наголосив на державній підтримці та розвитку цієї галузі”.
8. “Згадка у своєму зверненні Лукашенка, Януковича, Мадуро – всіх керівників диктаторського або автократичного типу – це сигнал своїм союзникам тримати лінію підтримки Росії, в будь-якому випадку Росія їх не залишить. Тобто він демонструє підтримку режимів цих лідерів, звинувачуючи «колективний Захід» у намірах такі режими зруйнувати”.