"СЕНСС" 18 Листопада, 2019 Коментарів немає

Обстріл автомобіля з автомату, чи постріли з гранатомету в офісному приміщенні столиці – це реалії, до яких ми вже звикли. Щоправда, не замислюємося, чим і як це може обернутися для кожного з нас.

Зброя в Україні стала інструментом вирішення найрізноманітніших конфліктів. Тепер суперечки між сусідами, представниками сфери послуг та конфлікти на дорогах можуть закінчуватися кульовими пораненнями. Підтвердження цьому – стрічка новин. Чи не щодня в різних регіонах громадяни стають свідками стрілянини посеред вулиці, або свідками застосування зброї проти членів родини, проти правоохоронців і «нетаких» громадян. Зброя використовується не лише в міжособистісних суперечках, а й у протестних акціях, для провокацій та різних форм тиску на владні структури.

Правоохоронці періодично фіксують випадки викриття схронів та зберігання нелегальної зброї. За підрахунками Центру безпекових досліджень “СЕНСС”, за останні два роки кількість вилучених в українців вибухових речовин збільшилася у 10 разів – з 800 гк до 8000 кг. Лише у вересні цього року було виявлено 8 схронів зі зброєю, зокрема, на Сумщині та Донеччині.

Сьогодні нелегальна зброя – доступний товар для усіх верств населення, її замовляють через інтернет з метою особистого захисту, помсти, особистого збагачення. Отже, обстріл автомобіля з автомату, чи постріли з гранатомету в офісному приміщенні столиці – це вже реалії, до яких ми звикли. Щоправда, не замислюємося, чим і як це може обернутися для кожного з нас.

На графіках відображено статистичні дані на основі офіційної інформації Генеральної прокуратури України

Нелегальна та необлікована зброя і схрони боєприпасів, розкидані по всіх регіонах – серйозна внутрішня загроза для країни. Фактори, що вплинули на це – очевидні. Збройний конфлікт на сході країни та окупація Криму відкрили нелегальні потоки травматичної, пневматичної, стрілецької, вогнепальної зброї, боєприпасів та вибухівки на решту території. Контроль за частиною державного кордону не відновлено. Крім того, в Україні відсутнє належне законодавство щодо обігу зброї.

Як відомо, доступ до вбивчої сили для усіх верств населення у 2014 році був необмеженим. Виключення складав лише облік зброї, яка йшла для ЗСУ. Сьогодні ситуація практично не змінилася. Очевидно, що широкий обіг зброї може використовуватися і використовується радикальними організаціями, які, до слова, регулярно проводять тренування та навчання молоді навичкам володіння зброєю і тактикам ведення бою.

Карта складена за результатами спеціальної обробки близько 100 повідомлень з відкритих джерел щодо незаконного використання або зберігання зброї

Лише за вересень 2019 рік Центр безпекових досліджень «СЕНСС» зафіксував майже 100 подій, пов’язаних з використанням, зберіганням та незаконним розповсюдженням зброї. Найбільше таких випадків в Одеській, Донецькій, Харківській, Дніпропетровській областях, Києві та Київській області.

Яку саме зброю використовують?

За данними аналізу Центру, українці «надають перевагу» гранатам та пістолетам. Точніше – РГД-5 та Ф-1 та пістолет Макарова. Незаконно використаних та збережених у вересні їх зафіксували 75 та 45 одиниць, відповідно. Крім того, наявну зброю часто переробляють і модифікують під нетипову. Ремесництво зброярів процвітає, немов ми потрапили на століття назад. Крім усього іншого, використання переробленої зброї дозволяє уникнути відповідальності.

 

Звідки зброя? Методи та маршрути контрабанди

Збройний конфлікт всередині країни це ще й тисячі цивільних людей, які отримують навички користування зброєю, її переробки, виробництва саморобної зброї та вибухових пристроїв. З інших країн, надходить велика кількість зброї. Здебільшого з Туреччини надходить травматична зброя, яка потім перероблюється на бойову. Також багато зброї йде з країн Балканського півострова та Молдови – це країни, де теж були конфлікти і частина зброї досі лишається неконтрольованою. Основна точка входу для такої контрабанди – Одеська область та інші прикордонні регіони України.

Хто переважно зберегіє та використовує зброю?

Сьогодні зброю зберігає цивільне населення не лише в зоні конфлікту та прилеглих областях, а й у віддалених регіонах по всій країні. У вересні, переважно через “збір врожаю” незаконних наркотичних рослин, серед таких осіб було багато наркодилерів. Показовим є випадок на Житомирщині від 5 вересня – у 49-ти річного чоловіка правоохоронці вилучили незареєстровану зброю, патрони, посів конопель та канабіс. Схожі випадки були зафіксовані в Київській, Донецькій, Миколаївській, Львівській, Запорізькій, Одеській, Херсонській областях. Розповсюджені випадки обміну наркотиків на зброю. Переважно, зловмисники зберігають зброю вдома. Хоча були випадки прогулянок містом – на Дніпропетровщині – з гранатою в кишені.

Загалом, станом на сьогодні незаконно використовувати зброю може будь-хто. Кожен, хто прагне вирішити своє питання та суперечку. Втім, військовослужбовці та ветерани АТО/ООС природньо посідають окреме місце в цьому сумному рейтингу. Зокрема, Олексій Белько, ветеран АТО 18 вересня зупинив рух через Міст Метро у Києві, погрожуючи його підірвати. Правоохоронці не знайшли при ньому вибухівки, зате виявили пневматичний пістолет, мисливську рушницю та гвинтівку.

До чого це може призвести?

Експерти Центру безпекових досліджень «СЕНСС» зазначають, що Україна у середньостроковій перспективі може перетворитися з країни-користувача в країну-постачальника та транзитера незаконної зброї зокрема в Європу. Вірогідно, що замовниками і покупцями стануть перш за все транснаціональні злочинні організації. Всередині країни збільшується кількість випадків вимагання грошей, підриву банкоматів, небезпеки підриву критично важливої міської інфраструктури.

За даними дослідження, лідерами по зберіганню, застосуванню та розповсюдженню зброї у вересні є Одеська, Донецька та Київська області.

Водночас, нагадаємо, що стійкість та безпека громад напряму залежать від наявності нелегальної зброї в цих громадах та її застосування в побутових конфліктах.

Матеріал підготовлено на основі моніторингового звіту за вересень 2019 року.

Моніторинг здійснюється Центром безпекових досліджень «СЕНСС» з метою визначення основних показників і тенденцій незаконного розповсюдження, зберігання та використання зброї в Україні, видів і джерел цієї зброї, методів контрабанди й маршрутів. Моніторинг здійснюється щомісячно  і є основою для розробки заходів з мінімізації загроз безпеці громадян, пов’язаних з цими явищами.

Повний текст моніторингового звіту Ви можете отримати, звернувшись на електронну адресу info@censs.org.