"СЕНСС" 1 Березня, 2020 Коментарів немає

В Україні поки немає закону, який регулює обіг зброї. Втім, перед тим як його ухвалювати, країна має пройти через політичну дискусію: яким шляхом ми йдемо? Чи ми обмежуємо весь обіг зброї, викуповуємо її, вилучаємо, чи ми говоримо, що якусь частину зброї легалізуємо. Про це Вадим Черниш, голова Керівної Ради Центру безпекових досліджень СЕНСС, заявив в ефірі каналу «Україна-24», обговорюючи тему обігу нелегальної зброї в Україні.

Як подолати проблему нелегальної зброї?

На думку Вадима Черниша, лише закон нічого не змінить. Подолати проблему можна лише комплексно. «Є чимало оголошень в інтернеті, де один з пістолетів, які можна легко конвертувати у летальну зброю, продається відкрито за 5000-6000 тисяч гривень. І продавець пише: звертаю увагу, що в українському законодавстві є прогалина, і ви можете його вільно придбати.», –  розповідає експерт. Втім, самої заборони на вільний продаж такої зброї буде не достатньо. Буде достатньо заходів лише тоді, коли застосовуватимуться як заборони з боку правоохоронних органів, так і мотивуватимуть людей не володіти зброєю. Треба мотивувати людей, щоб віднесли, здали ту зброю, що вже є на ринку. В країнах постконфліктних або під час конфлікту, коли припиняється рух зброї на чорний ринок, її звідти вилучають і, навіть, викуповують. Це є і в Колумбії, і на Балканах, і в Молдові,  свої програми були і в Північній Ірландії. В інших країнах ООНівські організації були посередниками, вони приймали, навіть виплачували кошти за здану зброю. Це серйозна робота, яка буде потребувати відповідних коштів.

Як зараз контролювати обіг зброї?

«По-перше, контроль за зоною бойових дій і за переміщенням по всій території України. Звичайно, що це потребує ефективної роботи правоохоронних органів. Але це і робота по вихованню молодого покоління. Якщо проводяться навчання із захисту вітчизни по поводженню зі зброєю молодого покоління, то треба одночасно говорити, що зброя – це  не засіб вирішення побутового конфлікту. А це для захисту батьківщини», – вважає  Вадим Черниш.

Що стосується ветеранів, учасників бойових дій, це ж питання чому вони вирішують конфлікт зброєю. Тут важливе вирішення проблем реінтеграції до мирного життя, подолання посттравматичного синдрому.

Те ж саме з військовослужбовцями: контроль за військовослужбовцями в зоні бойових дій, за використанням набоїв, зброї. Тому комплекс заходів вже зараз може застосовуватись, не лише чекати будемо закон.

Серед інших заходів є місячник добровільної здачі зброї.

Допомогти змінити ситуацію і сприйняття зброї можуть спеціальні кампанії, а також нетолерантність родини і друзів до зброї, якщо хтось не зможе говорити, що у нього є зброя і йому не будуть аплодувати, і кожен собі не буде хотіти гранату чи пістолет. В суспільстві зброя не повинна сприйматися – люди мають відчувати, що це небезпека, це не весело.

Як оцінити ринок нелегальної зброї?

«За інформацією Офісу Генпрокурора, на кінець 2019 року було зареєстровано 6200 кримінальних проваджень, які стосуються випадків незаконного поводження зі зброєю. Дуже складно оцінити ринок нелегальної зброї. Як ми моніторимо? Ми моніторимо по випадкам застосування або вилучення зброї[1]», – каже Вадим Черниш.

Що стосується власників зареєстрованої зброї, то це близько 700 тисяч. Але у власників зброї може бути і по дві одиниці зброї.  Як зменшити обіг зброї? Сприйняття в суспільстві зброї має бути таке, що це небезпека не лише для того, хто нею володіє, а й для всіх оточуючих. Паралельно треба підтримувати громадський порядок на тому рівні, щоб громадяни покладалися на правоохоронні органи, а не на себе. «Довіра тут є ключовим моментом», – підсумував голова Керівної Ради Центру безпекових досліджень СЕНСС.

Розмову повністю можна переглянути за посиланням:

 

[1] Детальна інформація щодо нелегального обігу та використання зброї в дослідженні Центру безпекових досліджень «СЕНСС»