"СЕНСС" 25 Березня, 2021 Коментарів немає

Вадим Черниш разом з експертами та політиками взяв участь в обговоренні положень затвердженої минулого тижня Стратегії деокупації та реінтеграції Криму.
На думку Голови Керівної ради СЕНСС, висловленої в ефірі Крым Реалии, “стратегія важлива але, її назва, якщо чесно, не відповідає змісту”.
Він зазначає: “У ній більше не самої стратегії, а політики. Тобто це загальний документ про те, яка у нас буде політика, які інструменти ми готові використовувати для того, щоб повернути людей і саму територію Автономної Республіки Крим”.
Вадим Черниш пояснює: “Тут провалюється середня ланка: політика оголошена, цілі правильні, а ось зі шляхами досягнення, звісно, є невеличка прогалина.


Сподіватися на те, що Кабінет міністрів зможе її заповнити, я б не став через те, що уряд не охоплює повноваження всіх органів влади. Загалом стратегія скомпільована з багатьох документів, які були ухвалені до цього: чинних законів, міжнародних проєктів тощо. У принципі, все це непогано, але не можна сказати, що документ проривний”.
Вадим Черниш вважає, що ефективна стратегія деокупації не має концентруватися лише на «Кримській платформі».
“– Що буде далі? Хто імплементуватиме рішення «Кримської платформи»?
Друге важливе питання стосується фінансування.
Перший етап ‒ це сама деокупація, як ми досягнемо повернення Криму. Потім виникає питання транзитного періоду, тобто переходу на українське законодавство, документи тощо. Третій етап ‒ діалог, зміцнення національної єдності, іншими словами, подолання наслідків окупації у триваліший період.
У стратегії це все змішане, і зараз я не розумію, як ці етапи збираються втілювати. Думаю, такі ж запитання будуть і в чиновників Кабінету міністрів, які стануть верстати план дій.
Їм треба чітко визначити: ось перший етап, і для досягнення його цілей ми робимо те й те. А гроші? А бюджет є на це? Це не означає, що стратегія ‒ поганий документ. Просто він дуже загальний”.

Докладніше у відео: