"СЕНСС" 17 Квітня, 2021 Коментарів немає
Прогнозом та аналізом щодо нарощування російських військ біля кордонів України, розмови політичних лідерів, ядерний потенціал України поділився в ефірі Телеканалу Київ Вадим Черниш. Голова Керівної Ради СЕНСС розповів про існування 3 можливих типів ескалації.

“Перший – це такий, який відбувається зараз – напруга і незначна кількість жертв, які нам дуже боляче відчувати всій країні. Другий – спалах і активності з трохи більшою кількістю жертв, але обмеженням в території і в часі. Наприклад, кількаденні або кілька тижневі бої, і з певною кількістю жертв – більшою, але не тисячі. В таких ситуаціях мова йде зазвичай про меншу кількість загиблих або поранених, для того щоб країна відчула біль і небезпеку більшого загострення. Такі дії спрямовані на вплив на поведінку і не лише України, але і західних партнерів. Третій тип, як всі говорять “широкомасштабна” ескалація, але кожен по різному це розуміє. Це доволі значний за розмахом спосіб ескалації, який дійсно несе загрозу для існування держави як такої через масивність, величезний тиск, задіяність великої кількості військ і інших невоєнних засобів проти країни. Зараз, мені здається, вірогідність найвищого рівня ескалації хоча й існує, але не така висока. А от середнього рівня більш імовірна. Саме про це днями говорив Вільям Бернс – це нагадаю, зараз очільник ЦРУ, який був колись послом в РФ і дуже добре знає стиль дій РФ. І він якраз говорив про обмежене вторгнення, тобто це якраз другий сценарній, про який ми згадували, другий тип. Обмежене вторгнення передбачає обмеження певною територією і не всіма засобами, арсеналом, які є в розпорядженні РФ”.
Щодо потенційного відновлення ядерного статусу України Вадим Черниш зазначив:
“Для того, щоб стати потужною ядерною державою, треба певну кількість років і дуже велику кількість грошей і міжнародне схвалення від партнерів. Цього не буде це точно. До того ж, у разі якщо певна країна буде мати певну невелику кількість ядерної зброї – це нічого не дасть. Китай не дотягується до арсеналу Росії, тільки Сполучені штати співставні. Більше того, наявність ядерної зброї не зможе стримати від ведення конфлікту звичайними озброєннями. Давайте згадаємо ситуацію з Кореєю, і В’єтнамом, і Сирією, де різні ядерні країни мають протиріччя. Тому ядерна зброя не стримає і від інших засобів – в тому числі і невоєнних, терористичної, підривної діяльності іншого типу”.
Експерт також прокоментував позицію США та дії адміністрації президента Байдена по відношенню до України та у зв’язку з діями РФ:
“Це стратегічне протистояння, в якому Україна має величезне значення. Тобто ми не іграшка, ми маємо реальне значення, це фактор міжнародної стабільності. Звичайно США будуть робити і для загальної, і для світової стабільності, і для України дуже багато – це питання стримування Росії. Тому всі заходи, які зараз використовує США: маневрування військ, розташування військ на противагу російським, економічні санкції, політичний тиск – це спосіб стримування РФ. Саме так потрібно сприймати діяльність Білого дому”.
Запис розмови дивіться за посиланням:
https://youtu.be/cnd5JSP1syk