"СЕНСС" 6 Травня, 2021 Коментарів немає
У квітні СЕНСС презентував аналітичний звіт “Огляд поточної ситуації збройного конфлікту на сході України та контекст окремих його проявів і наслідків”. Зокрема, звіт охоплює питання впливу збройного конфлікту на різні галузі суспільного, політичного, економічного життя. Під час презентації ми наводили приклади зовнішнього впливу на всю територію нашої держави через невоєнні методи.

“Якщо ми повертаємось до системи впливу на нашу територію, то вона працює так: сканується ситуація в Україні, ідентифікуються проблеми – і просто їх починають експлуатувати для того, щоб зробити суспільство нестійким, вразливим до будь-яких впливів. Для цього формуються різні групи, моделюються конфлікти між ними, і створюються постійні проблеми і напруги між ними: хоч в одній громаді, хоч в безлічі, хоч на національному рівні. Така система впливів не лише через медіа відбувається. На нашу думку, помилково вважається, що вплив просувається лише через ЗМІ або через певні політичні сили.
Наведемо кілька прикладів:
1. У 2010 році функціонувала ціла мережа громадських організацій, що зараз не такі помітні, які зіграли свою роль в обранні Віктора Януковича президентом. Цей величезний вплив через територіальний розподіл громадських, релігійних та інших організацій, спрямовувався на те, щоб вплинути на українське суспільство, досягти певних цілей, які ставилися щодо дестабілізації України.
2. Російські університети та аналітичні центри мають безліч наукових та експертних досліджень по Україні, як-то: “Поведение футбольных фанатов Юго-Востока Украины” або “Религиозная ситуация в Херсонской области”.
3. Ще один приклад – це нав’язані наративи, або тези, або напрямки політичного дискурсу, які з’являються в ЗМІ. Серед них найтиповіші:
  •  “соросята” – ставленики Заходу, які сприяють встановленню в Україні зовнішнього управління.
  •  “ЄС є несправедливим у наданні квот на українські товари”,
  •  “Захід хоче деіндустріалізувати Україну та перетворити її на сировинний придаток”,
  •  “кредити МВФ – це зашморг на шиї України”,
  •  “Україна втрачає суверенітет від дій заходу”,
  •  “російськомовні українці дискримінуються”,
  •  “Росія – кращий економічний партнер ніж ЄС”
Нагадуємо, що текст нашого аналітичного звіту доступний за посиланням:
Дослідження проводилося у межах проєкту Local Self-Government & Rule of Law in Ukraine за підтримки уряду Швеції.