"СЕНСС" 3 Лютого, 2020 Коментарів немає

Виконавчий директор “СЕНСС” Вікторія Вороніна долучена в якості експерта до реалізації проекту Координатора проектів ОБСЄ “Діалог заради реформ та суспільного єднання в Україні”.

3 лютого в рамках проекту відбулась презентація проведеної Вікторією Вороніною аналітичної оцінки ризиків виникнення конфліктів в трьох громадах Херсонщини (Новоолексіївської, та Каланчакської ОТГ та міста Херсон).

Проміжні результати цього аналізу були представлені в Києві спільноті міжнародних організацій, що працюють в сфері діалогу та підсилення соціальної злагоди.

Відсутність планів розвитку громад або чіткого бачення перспектив поліпшення життя людей в них, низька спроможність місцевих органів влади вкупі з неналагодженими комунікаціями, пасивність членів громад, слабке середовище ЗМІ – ці лише деякі з ключових факторів ризику конфліктності у громадах Херсонської області.

В дослідженні також згадуються деякі з триваючих конфліктів, що вже підсилюють напругу, зокрема, протистояння транспортних компаній з нелегальними перевізниками, спротив місцевих громад розширенню бізнесу з вітроенергетики, негаразди із збором та переробкою сміття. Хоча багато з цих проблем мають своїм корінням соціально-економічні фактори, але ситуацію можна полегшити, якщо налагодити практики комунікації в громадах та за допомогою ширшого використання діалогових підходів. Результати дослідження ще будуть обговорюватися з представниками громад, повний звіт планується до оприлюднення цієї весни.

Ця робота – є складовою допомоги, що надається Координатором проектів ОБСЄ у пілотуванні методології аналізу конфліктів в громадах, розробленої Міністерством як інструмент для планування діалогових зусиль органами влади чи НУО з метою зміцнення соціальної злагоди.

В лютому і березні 2020 року в рамках проекту триватиме активна співпраця з громадами, діалогові та інші заходи, спрямовані на зниження рівня напруженості в громадах, запобігання виникненню конфліктів.