"СЕНСС" 10 Березня, 2020 Коментарів немає

Керівництво нашого Центру взяло участь у конференції під егідою НАТО “Нові тенденції соціальних медіа”, організованою Центром передового досвіду зі стратегічних комункацій НАТО.

Серед учасників – урядовці, експерти-практики,  науковці, спеціалісти зі стратегічних комункацій та журналісти. Нові тенденції соціальних медіа” – це щорічна подія, присвячена останнім тенденціям інформаційного онлайн середовища, зокрема з урахуванням розвитку соціальних медіа та технологій. Метою цього заходу є обговорення мінливої ролі соціальних медіа та їх впливу на комунікації.

Учасники конференції обговорювали фактори ризиків та загроз, що несуть соціальні медіа. В той час як алгоритми можуть впливати на нашу поведінку в Інтернеті, вони також можуть впливати на дії в реальному житті.

Під час роботи в Інтернеті ми не повністю поінформовані і часто не усвідомлюємо те, скільки даних ми залишаємо після себе і для яких цілей вони можуть бути використані третьою стороною. На конференції були обговорені тенденції в онлайнових операціях із впливу та можливості пом’якшення ризиків зловмисного використання соціальних медіа.

Спікери цьогорічної конференції презентували результати аналітичних досліджень про вплив алгоритмів соціальних медіа на наше ставлення та поведінку, чи  можуть вони підсилити формування упередженого ставлення чи навіть радикалізації, а також як державні та недержавні суб’єкти можуть використовувати алгоритми для кампаній з впливу.

Ще одна дискусійна панель стосувалась питань штучного інтелекту, де  обговорювали, які дані ми залишаємо після себе в Інтернеті, як можна використовувати нові технології, такі як розпізнавання обличчя або AI, для збору даних, та які виклики вони несуть для окремих осіб, урядовців та військових.

На заході також говорили про можливості використання Instagram Stories та Whatsapp під час проведення кампаній з впливу на прикладах країн Європи і Азії. Важливим є те, що  різні компанії-власники соціальних медіа докладають не однакові зусилля, щоб зменшити ризики дезінформації та мають різні політики в залежності в країни, де користуються цими соціальними медіа.

З цього приводу Голова Керівної ради СЕНСС Вадим Черниш зазначив: “На конференції побічно згадано Telegram. Як на мене, він недооцінений, оскільки такі характеристики як анонімність та шифрування у купі з якісним плануванням роблять його важливим елементом операцій з впливу. Такий ресурс як Telegram може і повинен використовуватися для просування інтересів України в Російській Федерації, особливо під час”транзиту” російської влади.”