"СЕНСС" 7 Березня, 2020 Коментарів немає

За останні 5 років кількість вибухових речовин, які вилучались правоохоронцями на території України, збільшилась у 6 разів. Все частіше у ЗМІ розповідають про трагічні випадки, коли вибухові речовини знаходять діти. Зброя стає останнім аргументом під час вирішення побутових конфліктів.

Про це Вікторія Вороніна, виконавчий директор Центру безпекових досліджень CENSS, розповіла в ефірі програми «Кримінал» на телеканалі «Прямий». Експерти також обговорювали як унеможливити доступ дітей до зброї та боєприпасів.

Де найбільше нелегальної зброї?

«Найбільш «умовно небезпечними територіями» України є Дніпропетровська, Донецька, Київська області та місто Київ. Також дуже поширена зброя в Одеській та Львівській областях. Найбільше страждають від незаконного використання зброї члени сім’ї, близькі особи, до яких зброя застосовується у разі конфліктів, в тому числі якщо особа перебуває у стані алкогольного сп’яніння», – зазначила Вікторія Вороніна. Чимало зброї застосовується молоддю, це особи від 18 до 25 років, часто вони організовуються в злочинні угрупування і, таким чином, несуть небезпеку для українського суспільства.

Діти і зброя.

За словами Вікторії Вороніної, типовий приклад такої поведінки: дуже часто дитина бачить мисливську рушницю у тата або дідуся і поки той відвернувся чи щось святкує зі своїми родичами, товаришами, дитина має безперешкодний доступ до зброї. Інший страшний випадок стався, коли 14-річний підліток запросив мати і брата своєї дівчини на зустріч у супермаркет і вистрілив їм в обличчя, оскільки в нього з дівчиною був конфлікт. Тому ситуація під час побутових конфліктів змінюється і методи вирішення цих конфліктів змінюються з ненасильницьких на насильницькі там, де зброя раніше в принципі не могла застосовуватись.

Законодавчі зміни в питаннях регулювання обігу зброї.

Регулювання обігу зброї – це комплексне питання, яке має бути вирішене на багатьох рівнях. По-перше, це законодавча робота. «У нас досі немає закону про зброю чи закону про обіг зброї. Юридична сфера регулюється лише постановою Верховної ради України, яка діє з 1995 року. І в цій постанові просто визначений перелік видів майна в Україні, що не може перебувати у власності, до якого включено в тому числі і деякі види зброї», – зазначає виконавчий директор Центру безпекових досліджень CENSS.  Питання дозволів та обліку зброї також частково регулюється Інструкцією Міністерства внутрішніх справ, яка визначає серед іншого типи зброї, дозволеної для набуття у власність громадянами з певного віку. Однак цього недостатньо і законодавство України з 90-х років мало б бути змінене. Наразі у Верховній Раді є кілька законопроектів, але вони направлені на доопрацювання, вони не прийняті.З іншого боку – потрібна превентивна робота, зокрема з дітьми та молоддю в школах. Розповіді дітям про те, яка небезпека може бути від зброї, чому її не можна використовувати, до того ж дитина зараз перебуває в такому інформаційному полі, де спостерігає постійні обстріли, бойові дії. Вони бачать, що конфлікти можуть вирішуватися саме таким чином.

Якщо зброю знаходять у схроні, яка подальша доля і хто цим займається?

«В залежності від того, хто встановив Нацполіція, Служба безпеки України, можуть викликатися представники Служби з надзвичайних ситуацій. І тоді відкривається кримінальна справа, проводиться досудове розслідування щодо джерел цієї зброї, як вона туди потрапила. Звісно повинні проводитись роботи з утилізації зброї» – зазначила Вікторія Вороніна

Сьогодні по території України дуже багато схронів. Здавалося б, якщо зброя на Сході, першоджерело її поширення саме там, але ми в дослідженні зафіксували схрони у Сумській, Івано-Франківській, Вінницькій, у Львівській областях. Вона потрапляє на інші території і там може бути знайдена будь-ким: і дитиною, і дорослим, і в тому числі використана зі злочинною метою.

Нелегальний обіг вибухівки: цифри.

Згідно дослідження, проведеного експертами Центру безпекових досліджень “СЕНСС”, то в 2019 році в 6 раз збільшилася кількість вибухових речовин, які були вилучені на території України. Цифри зросли з 1,3 тони в 2015 році до 7,5 тон в 2019. Є дуже багато інструкцій в YouTube та ЗМІ, де показують як вибухівку зробити самому. І звісно діти в тому числі мають доступ до цієї інформації.

«Враховуючи негативні тренди поширення вибухових речовин по території України, варто врахувати, що в 2018-2019 роках одним із міністерств розроблені окремі інструкції та методичні рекомендації для дітей, вчителів працівників підприємств та організацій на сході України щодо мін та вибухонебезпечних залишків війни. Я думаю, було б правильно поширити їх і використовувати на всій території України», – підсумувала  Вікторія Вороніна.

Повністю розмову можна переглянути за посиланням:

Випуск ТОК-ШОУ “КРИМІНАЛ”  на телеканалі” ПРЯМИЙ” за 7 березня 2020 дивіться за посиланням: